Mengapa ramai orang Melayu dijangkiti wabak H1N1 berbanding bangsa lain di Malaysia. Ada beberapa fakta yang mungkin boleh dijadikan rujukan. Fakta ini berdasarkan satu kajian yang telah dijalankan oleh beberapa orang doctor. Kajian bertajuk "Pemakanan Sumber Vitamin C Dikalangan Rakyat Malaysia".
1. Hanya 8% peratus orang Melayu memakan buah buahan sebagai sajian harian mereka berselang dengan makanan utama mereka.
1. Hanya 8% peratus orang Melayu memakan buah buahan sebagai sajian harian mereka berselang dengan makanan utama mereka.
2. Lebih 80% orang bukan Melayu menjadikan buah-buahan sebagai makanan berselang dengan makanan mereka.
3. Kurang 12% orang Melayu mengambil sayur sebagai sajian wajib mereka didalam makanan harian.
4. Lebih 90% orang bukan Melayu menjadikan sayur sebagai hidangan wajib mereka didalam makanan harian.
5. Orang melayu banyak makan pedas berbanding dengan orang lain yang menjadikan sayur dan buah-buahan makanan wajib seharian.
Buah-buahan adalah sumber utama vitamin C dan juga sumber kepada beberapa bahan galian lain yang membina daya tahan badan (antibody).
Diharap fakta-fakta diatas boleh dijadikan asas mengapa ramai orang Melayu mudah dijangkiti H1N1. Malah ianya juga berkait dengan beberapa penyakit kronik lain yang rata-ratanya banyak melibatkan bangsa Melayu.
Petikan sahabat SIM
3. Kurang 12% orang Melayu mengambil sayur sebagai sajian wajib mereka didalam makanan harian.
4. Lebih 90% orang bukan Melayu menjadikan sayur sebagai hidangan wajib mereka didalam makanan harian.
5. Orang melayu banyak makan pedas berbanding dengan orang lain yang menjadikan sayur dan buah-buahan makanan wajib seharian.
Buah-buahan adalah sumber utama vitamin C dan juga sumber kepada beberapa bahan galian lain yang membina daya tahan badan (antibody).
Diharap fakta-fakta diatas boleh dijadikan asas mengapa ramai orang Melayu mudah dijangkiti H1N1. Malah ianya juga berkait dengan beberapa penyakit kronik lain yang rata-ratanya banyak melibatkan bangsa Melayu.
Petikan sahabat SIM